Trecerea de la statutul de femeie însărcinată la cel de mamă nu este întotdeauna uşor de acceptat, şi multe femei se tem că nu îşi vor putea asuma responsabilităţile care vin odată cu acest nou rol, mai ales când este vorba despre primul copil.
Ele devin deosebit de sensibile la observaţiile sau la criticile celor din jur, cultivând uneori ideea că nu sunt mame bune sau că nu sunt la înălţime (le e teamă că nu ştiu să se ocupe de bebeluş). Unele au dificultăţi de adaptare şi cad pradă descurajării. în astfel de situaţii, nu ezitaţi să cereţi ajutor.
Bineînţeles, problemele financiare, relaţiile de cuplu dificile, depărtarea de rude sau vârsta mamei pot de asemenea să fie factori declanşatori.
Cum depăşim această stare sau cum ne păstrăm calmul? În primul rând, o prevenim. Una dintre cele mai bune căi de a înlesni întoarcerea acasă este pregătirea minuţioasă (camera copilului va fi gata, congelatorul va fi plin cu mâncare pregătită din timp, familia va sări şi ea în ajutor etc).
În cazul în care survine starea de baby blues, iată câteva moduri de a o depăşi:
- Nu încercaţi să ascundeţi această stare. Dacă o arătaţi, veţi beneficia de mai mult sprijin şi susţinere.
- Vizitaţi alte mame care au copii mici. Aşa veţi putea face schimb de experienţă şi veţi putea vorbi despre ce vi se întâmplă.
- Acceptaţi ajutorul mamei sau al soacrei (evitaţi să vă izolaţi).
- Concentraţi-vă asupra priorităţilor. Nu este atât de grav dacă nu faceţi zilnic curăţenie!
- Odihniţi-vă de câte ori aveţi ocazia. în loc să spălaţi, mai bine dormiţi în timpul siestei bebeluşului! Nu vă temeţi să lăsaţi din când în când copilul în grija altcuiva. Veţi avea astfel răgazul de a vă ocupa de dumneavoastră sau de a sta împreună cu soţul (pentru a vă relaxa).
Dacă vă îngrijorează sănătatea dumneavoastră, nu ezitaţi să discutaţi despre acest subiect cu medicul de familie.