Multe voci afirmă că televizorul face mai mult rău decât bine în dezvoltarea copilului. Şi totuşi, un studiu recent, aparţinând cercetătorilor americani, vine să contrazică aceste opinii demonstrând faptul că totul depinde de calitatea programelor pe care copiii le urmăresc.
Oricât de greu ar fi de acceptat, există programe de televiziune care stimulează dezvoltarea intelectuală a copiilor. Ceea ce copiii învaţă de la televizor poate reprezenta cheia multor răspunsuri referitoare la influenţa programelor TV asupra comportamentului lor.
Dacă programele urmărite includ scene violente, mai mult ca sigur, copiii vor deprinde idei şi comportamente violente. Grija pentru eliminarea oricărei trimiteri la atitudini agresive şi la admiraţia pentru eroi negativi poate fi soluţia cea mai eficientă pentru ca televizorul să rămână un instrument util de educare a celor mici.
Multe dintre discuţiile recente ale specialiştilor au avut ca punct de plecare filmele de animaţie şi cele obişnuite, care prezintă scene de război în care protagoniştii folosesc tot felul de arme şi în care mor mulţi oameni. La acestea, s-au adăugat secvenţe reale care înfăţişau urmările atentatelor teroriste din 11 septembrie asupra SUA.
Concluzia este că părinţii trebuie să explice copiilor semnificaţia evenimentelor şi încărcătura lor morală.
În favoarea televizorului mai pledează şi faptul că o emisiune bună poate suplini, în cazul familiilor cu venit scăzut, lipsa altor posibilităţi educaţionale.