O pictoriţă cu probleme de sănătate mintală luptă prin artă cu stigma

O pictoriţă cu probleme de sănătate mintală luptă prin artă cu stigma

Simona Istrate sau talentul care sfideaza stigmatizarea

Puţine dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală îşi găsesc reursele pentru a lupta cu boala şi cu prejudecâţile venite din partea societăţii. Simona Istrate îşi găseşte forţa în arta sa: pictura.

Pictoriţa Simona Istrate a acceptat să se implice în proiectul Casă Cu Casă Se Face Sat pentru că înţelege pe deplin necesitatea înfiinţării unui Complex destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Concret, Simona Istrate a acceptat ca lucrarile ei sa fie expuse în vederea vanzarii pentru această cauza. Tablourile sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/, iar banii strânşi în urma expoziţiei vor fi investiţi în realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighişoara.

„Mă implic pentru că acest Complex înseamnă o şansă pentru noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală. Problema noastra cea mai mare ramâne stigmatizarea. Aceasta este mai rea decât boala în sine, îşi pune amprenta mai puternic”, menţionează Simona Istrate.

Despre proiectul Casă Cu Casă Se Face Sat

Ideea proiectului Casă Cu Casă Se Face Sat s-a născut în momentul în care Asociaţia Aripi a primit o donaţie care constă într-un teren de 3,75 de hectare în apropiere de oraşul Sighişoara.

Proiectul are cinci dimensiuni, prima dintre acestea fiind cea culturală. Vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi în total 12 clădiri româneşti şi 26 din spaţiul european. Dimensiunea socială înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Acest complex va funcţiona, va fi condus şi coordonat de către persoane cu astfel de probleme, aceasta fiind o dovadă a unicităţii proiectului. Nu trebuie uitată nici dimensiunea economică, menită să asigure autofinanţarea şi realizarea componentei de leisure. Aceasta înseamnă că accentul va fi pus pe turism: turism de business, agroturism, turism de nişă. Însă pentru beneficiari cele mai importante dimensiuni rămân cea terapeutică şi cea de recreere. Ateliere de artizanat, ergoterapie, psihoterapie, meloterapie, terapie prin pictură – acestea sunt atracţiile pentru beneficiari.Ştefan Bandol, iniţiatorul unui proiect ambiţios

Ştefan Bandol este preşedintele Asociaţiei Aripi şi iniţiatorul proiectului Casă Cu Casă Se Face Sat. Conştientizează pe deplin complexitatea acestui proiect, dar nu vede rezultatul final fără să se gândească la fiecare pas mic pe care îl are de parcurs. Primul pas îl face alături de Simona Istrate.

„Am ales-o pe Simona Istrate pentru că nu este doar un om cu probleme de sănătate mintală, un caz care sensibilizează, ci şi pentru că am încredere în forţa lucrărilor ei. De asemenea, am foarte mare încredere în rezultatele acestui prim pas şi asta îmi permite să gândesc şi mai mult în perspectivă”, menţionează Ştefan Bandol.

Cum poţi susţine cauza?

Casă Cu Casă are nevoie de multă susţinere şi ajutor pentru a se concretiza. Susţinerea vine din buna promovare a proiectului, iar ajutorul este cel care va transforma un proiect pe hârtie într-un sat real pe harta României. Banii strânşi în urma expoziţiei vor fi investiţi în realizarea unui film de promovare. Costul filmului de promovare al Complexului este estimat la 5.000 euro, sumă pe care sperăm să o strângem împreună.

Şi tu poţi susţine şi ajuta la realizarea proiectului Casă Cu Casă Se Face Sat.

Promovează proiectul prin metodele care îţi sunt disponibile. De asemenea, poti sponsoriza unul dintre tablourile Simonei Istrate . Tot ce ai de făcut este să accesezi site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/. La secţiunea Expoziţie tablouri găseşti tablourile Simonei, cu un simplu click poţi rezerva lucrarea dorită, iar unul dintre organizatori te va contacta pentru detalii.

Împreună le putem face viaţa mai frumoasă!

Lasa un comentariu