Tulburările somnului se numără printre problemele cel mai des evocate de părinţi. Faimoasele nopţi albe sau scurte reprezintă principala cauză a stresului şi a dificultăţilor cu care se confruntă noii părinţi.
Cu toţii se aşteaptă să treacă prin această etapă cu nou-născuţii lor, dar lucrurile capătă o altă proporţie atunci când copilul ajunge la vârsta de 2-3 ani. Putem vorbi atunci de tulburări ale somnului: panici nocturne, coşmaruri, somnambulism etc.
Tulburările somnului dezechilibrează atât viaţa părinţilor, cât şi pe cea a copiilor. Părinţii se plâng de oboseala şi nervozitatea cauzate de deteriorarea propriului somn. Sunt aşadar nevoiţi să-şi asculte copilul şi să găsească soluţii pentru ca micuţul să doarmă din nou bine.
Trebuie să înţelegem că problemele de somn sunt trecătoare şi fac parte din dezvoltarea normală a copilului. Nici un copil nu doarme în toate nopţile de la naştere până la 5 ani şi toţi părinţii se confruntă la un moment dat cu un copil care refuză să adoarmă, se trezeşte noaptea sau are coşmaruri.
Conform anumitor studii, 70% dintre copiii de 2 ani refuză să meargă la culcare, între 30 şi 50% dintre copiii de 2 ani se trezesc cel puţin o dată pe noapte şi 40% dintre copiii de 4 ani visează urât de două ori pe lună.