Dintre tulburarile de alimentatie, una dintre cele mai frecvente este anorexia infantila. Aceasta apare dupa varsta de un an, atunci cand copilul incepe sa-si manifeste independenta, dorinta de autoservire, dorinta de a incerca singur diversele posibilitati de hranire si feluri de mancare.
Insa aceasta afectiune nu este descoperita numai la copiii mici care incep sa se hraneasca singuri, ea poate aparea si mai tarziu, la prescolari si chiar la elevi.
Nu exista o cauza evidenta a acestei probleme nutritionale: ea poate avea o componenta familiala (parintii stiu de la bunicii copilului ca si ei aveau acelasi comportament alimentar), poate fi declansata de conflicte, de tensiuni, de factori traumatizanti pentru copil si poate fi agravata de comportamentul hiperprotectiv al parintilor care nu-si lasa copiii sa fie independenti, sa experimenteze.
Afectiunea prezinta urmatoarele caracteristici: refuzul de a manca o cantitate adecvata de alimente, lipsa de interes pentru mancare, copilul nu spune niciodata ca ii este foame. Cu timpul apar si deficiente de crestere, scadere in greutate.