Socializarea incepe la 3 ani

Cum il ajutam sa imparta?

De pe la 3 anisori, la copii apar jocurile de imitare si de cooperare. Cei mai multi copii de aceasta varsta vor incepe sa simta interesul sau nevoia de a stabili o relatie cu ceilalti si de a inventa jocuri impreuna (jocuri de rol, de societate, in echipa etc). Inceputurile socializarii se fac deci simtite catre varsta de 3 ani. Nu trebuie sa va ingrijorati daca micutul dumnea¬voastra interactioneaza putin sau chiar deloc cu prietenii sai de la gradinita sau de la cresa.
Cum putem ajuta copilul sa fie mai sociabil?
Este important sa intelegeti ca socializarea nu este innascuta; copilul are nevoie de ajutor pentru a deveni abil din punct de vedere social. Iata cateva sfaturi pentru a contribui in mod pozitiv la acest proces:
• Asigurati-i o educatie buna: cereti-i tot timpul copilului sa foloseasca formulele de politete de baza (sa spuna „buna ziua”, „la revedere”, „multumesc” si „va rog”, sa isi ceara scuze). Aceste comportamente pot fi invatate din clipa in care copilul incepe sa utilizeze limbajul (pe la 1 an).
• invatati-l saluturile de baza: mai concret, invatati-1 sa spuna buna ziua, sa ii salute pe ceilalti.
Saluturile constituie inceputul oricarei interactiuni sociale. Un copil care nu le ras¬punde celorlalti sau refuza sa salute se izoleaza de or contact social. Jucati-va cu copilul dumneavoastra sau, cel putin, priviti-1 atunci cand se joaca. Prin intermediul jocului veti putea sa va dati seama in ce masura este capabil sa fie atent la ceilalti, sa isi astepte randul, sa imparta. Veti avea totodata ocazia sa observati comportamentele inde¬zirabile, pe care le veti putea astfel corecta.

Lasa un comentariu