Pentru proaspetii parinti, noptile scurte constituie probabil aspectul cel mai dificil al ingrijirii copilului. Chiar daca il anticipeaza si se pregatesc in acest sens inca din timpul sarcinii, noptile nedormite raman uneori o experienta foarte chinuitoare pentru parinti.
In mod firesc, noptile albe vor influenta nivelul de rabdare si de energie al noilor parinti… dar si starea lor de spirit! Toti sugarii se trezesc noaptea – fara exceptii.
Ei au un ciclu de somn foarte diferit de al nostru. Pentru un nou-nascut care si-a petrecut ultimele luni in con¬fortabilul mediu uterin si la caldura, nu este foarte simpla modificarea ciclului de somn si sesizarea particularitatilor ritmului nostru de viata, nu-i asa?
Trebuie prin urmare sa dam dovada de rabdare si sa-i lasam timp pentru a se adapta. Ceasul lui biologic este programat pentru somn in cicluri de trei-patru ore, fara a-si mai pune si alte probleme! Un somn de circa sase ore consecutive este considerat ca o noapte completa (insa, din nefericire pentru parinti, acest lucru nu se intampla foarte des!). Parintii trebuie asadar sa se adapteze la ritmul bebelusului, si nu invers. Este necesar asadar sa intelegem clar ca daca bebelusul „isi face noptile” sau se trezeste din doua in doua ore, acest lucru nu depinde de competenta parintilor.
Fiecare copil are caracteristicile proprii si, fara indoiala, nimic nu este batut in cuie: uneori poate foarte bine sa doarma mai multe nopti la rand, pentru ca apoi sa reinceapa sa se trezeasca in timpul noptii. Poate fi vorba de o perioada de crestere accelerata, de dintii care incep sa apara, de anumite indispozitii trecatoare etc. Pe scurt, trebuie sa aveti rabdare si sa va amintiti ca bebelusul nu face inca distinctia intre zi si noapte. Astep¬tand ca acest lucru sa se intample, este mai bine sa profitati de orice ocazie pentru a va recupera somnul pierdut si poate chiar sa va permiteti mici sieste atunci cand doarme el!