In ciuda faptului ca micutul a avut parte de o educ este posibil ca temperamentul, maturitatea sau modul sau de viata sa nu ii permita sa stabileasca relatii sociale adecvate ori sa se deschida spre ceilalti. Copiii protejati in mod excesiv, timizi, anxiosi sau care nu au avut suficiente contacte cu persoane cunoscute pot avea dificultati de socializare.
La ce varsta incepe socializarea ?
Socializarea este o deprindere ce se insuseste treptat, de la 1 la 6 ani, si care se poate concretiza incepand cu varsta de 3 ani, atunci cand copilul va iesi din faza egocentrica si va intra mai mult in relatii sociale cu cei de seama lui (par¬ticipand la jocuri, de exemplu).
De fapt, aceasta capacitate depinde de stadiul de dez¬voltare a copilului.
Jocuri individuale
La o varsta frageda (0-18 luni) copilul prefera sa se joace singur: vorbim de jocuri individuale. Copilul se va folosi de jucariile sale, le va duce la gura, fara sa tina vreodata cont de un alt copil ce se afla langa el. El nu simte nici nevoia, nici dorinta de a intra in relatie cu alti copii.
Spre varsta de 2 ani apare jocul paralel. Copiii se joaca unul langa celalalt, se imita reciproc, dar nu elaboreaza inca un joc impreuna. La aceasta varsta, copilul ramane inca foarte centrat pe el insusi (faza egocentrica). El apreciaza com¬pania altor copii numai din interesul de a-i imita si de a se identifica cu ei.