Eficienta in psihoterapie

Cere ajutor la nevoie!

La 11 ani de activitate, Federatia Romana de Psihoterapie atrage atentia ca profesia de psihoterapeut si beneficiile actului psihoterapeutic merita o sustinere si reglementare adecvata.

Romania, deficitara la numarul de psihoterapeuti

In Romania exista 1.200 de psihoterapeuti inregistrati in FRP, adica cinci psihoterapeuti la suta de mii de locuitori. Aceste cifre o plaseaza pe ultimele locuri ale clasamentului european al densitatii psihoterapeutilor. Romania nu sta prea bine nici in privinta statutului acestei profesii, care este insuficient reglementat.

Cifrele sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, potrivit estimarilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, una din trei persoane va avea la un moment dat o tulburare psihica diagnosticabila, iar depresia va fi in 2020 a doua boala din lume.

“Sa luam asadar depresia ca exemplu. Nu stim cat de cunoscut este faptul ca psihoterapia alaturi de terapiile traditionale conduce la remiterea episodului depresiv si la prevenirea recaderilor. Practic, valoarea psihoterapiei este data de efectul de lunga durata in imbunatatirea calitatii vietii”, precizeaza dr. Ileana Botezat-Antonescu, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie.

Federatia Romana de Psihoterapie are peste 1.170 de membri calificati

“Comunitatea psihoterapeutilor din Romania are un nume: Federatia Romana de Psihoterapie si este locul de intalnire a 29 de asociatii nationale. De 11 ani, FRP, alaturi de Asociatia Europeana de Psihoterapie, se angajeaza la dezvoltarea profesiei de psihoterapeut pentru standarde ridicate de pregatire a specialistilor si a calitatii serviciilor pentru eliminarea suferintei oamenilor”, adauga dr. Ileana Botezat-Antonescu.

Despre statutul psihoterapeutului

Cele mai multe tari europene contin prevederi pentru decontarea serviciilor de psihoterapie din fondurile de asigurari, dar intr-un numar limitat de sedinte, restul de sedinte necesare fiind platite din resursele proprii ale pacientului. Serviciile de psihoterapie nu sunt numai “servicii de mentinere a sanatatii (mintale)”, ci si acte terapeutice, la fel de eficiente ca si administrarea unui medicament sau a unei proceduri fizice: radioterapie, fizioterapie etc.

Desigur ca psihoterapia este menita sa asigure schimbari in viata persoanei – uneori structurale, ca in cazul psihanalizei – atunci cand aceasta este motivata sa le opereze, iar acestea au, desigur, consecinte favorabile in modul de functionare a persoanei, deci, al grupului profesional si social.

“Aspiratia noastra este ca profesia de psihoterpeut sa capete un suport legislativ adecvat tuturor practicienilor, asa cum este in unele tari din Europa”, declara dr. Catalin Zaharia, psihoterapeut, presedintele Asociatiei Europene de Psihoterapie Neurolingvistica (EANLP).

Cand e nevoie de psihoterapie?

Psihoterapia este o necesitate atunci cand mediul de crestere a individului nu a fost prielnic si, din motive puternice si sanatoase de dezvoltare, persoana solicita ajutor calificat in care poate gasi conditii noi care sa ii ofere posibilitati de “reparare”, prin noua relatie cu terapeutul.

Oricand persoana se simte depasita in mecanismele ei de adaptare care pana acum s-au dovedit utile si, iata, au colapsat, au “tradat-o”. Sau atunci cand medicul psihiatru, si nu numai, o recomanda ca tratament complementar in cazul unor tulburari psihice severe sau psihosomatice.

In prezent, anxietatea si depresia sunt afectiunile care ii determina pe romani sa mearga la psihoterapeut, cauza fiind, de multe ori, stresul major la care sunt supusi. Dar cu ajutorul psihoterapiei pot fi combatute si alte tulburari psihice, cum ar fi: traumele, abuzurile, crizele de viata, pierderile si tulburarile de stres post-traumatic.

Despre Federatia Romana de Psihoterapie

Federatia Romana de Psihoterapie este o organizatie non-profit, apolitica si non-guvernamentala, cu caracter profesional, la nivel national. Sub egida FRP isi desfasoara activitatea majoritatea asociatiilor si scolilor de psihoterapie din Romania. FRP are ca scop dezvoltarea si promovarea psihoterapiei in Romania, ca modalitate de tratament al persoanelor cu probleme emotionale dar si ca sprijin al acelora care doresc sa-si dezvolte personalitatea si sa-si optimizeze activitatea la nivel personal si social.

FRP functioneaza ca Asociatie Nationala Umbrela si de Acreditare, statut ce i-a fost conferit de catre Asociatia Europeana de Psihoterapie in vederea atestarii celui mai inalt grad de calificare prin intermediul Certificatului European de Psihoterapeut (ECP). FRP faciliteaza comunicarea intre asociatiile de psihoterapie de diverse orientari, asigura cooperarea intre organizatiile si persoanele preocupate de utilizarea resurselor psihoterapiei si include 500 de membri calificati ca psihoterapeuti in cei peste 1.170 de membri din toata tara.

In prezent, FRP militeaza pentru alinierea psihoterapiei romanesti la standardele profesionale europene promovate de catre Asociatia Europeana de Psihoterapie si este implicata activ in crearea unui cadru legal care sa permita recunoasterea psihoterapiei ca profesiune de sine statatoare. Prin acest cadru legal, vor putea fi eliminate amenintarile la sanatatea publica reprezentate de practicienii si institutiile neacreditate si va fi asigurat accesul cetatenilor la servicii psihoterapeutice calificate si etice, ca un drept fundamental al omului, cel la sanatate.

Lasa un comentariu