In viata de foarte multe ori din diverse motive spunem „Of, ma doare inima!” si da sunt dureri care ar trebui sa le luam in seama indiferent de natural lor. Pentru ca durerile toracice pot reprezenta primul semnal de alarma pentru boli grave cum ar fi pulmunare, osoase, digestive, neuromusculare, infectioase, psihogene, cardio.
Nici una din bolile enumerate mai sus nu sunt de neglijat, insa cand vine vorba despre riscuri cardiovasculare, omul (care se crede sanatos) tinde sa spuna “Mie nu mi se poate intampla”.
Alarmanta pentru noi este ca, romani ocupa un nedorit loc 3 in lume in topul deceselor din cauze cardiovasculare.
Potrivit statisticilor, doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, unul din trei sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral este o afectiune ingrijorator de frecventa.
Problemele pot debuta la tinerete, cand inca nici nu te gandesti ca ai putea fi bolnav. Incepe cu o afectiune a peretilor vaselor de sange (ateroscleroza), care progreseaza o data cu inaintarea in varsta. Cu timpul, diametrul vasului de sange afectat se tot reduce pana se infunda. Vasul infundat nu mai poate transporta sange, iar tesuturile hranite de el au de suferit. Acest lant de fenomene poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral ori sindroame ischemice, finalitatea fiind invaliditatea sau chiar decesul bolnavului.
Instalarea si evolutia aterosclerozei poate avea loc lent sau rapid, in functie de prezenta/absenta unor factori de risc. Iar acestia nu sunt „decat” zece la numar… Daca unii dintre ei sunt nemodificabili si nu pot fi influentati de nimic, altii, insa, pot fi modificati si tinuti sub control, spre binele pacientului.
Tragedia este ca i se poate intampla oricui. Chiar pe neanuntate, problemele pot debuta la tinerete, cand inca nici nu te gandesti ca ai putea fi bolnav.
Incepe cu o afectiune a peretilor vaselor de sange (ateroscleroza), care progreseaza o data cu inaintarea in varsta. Cu timpul, diametrul vasului de sange afectat se tot reduce pana se infunda. Vasul infundat nu mai poate transporta sange, iar tesuturile hranite de el au de suferit. Acest lant de fenomene poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral ori sindroame ischemice, finalitatea fiind invaliditatea sau chiar decesul bolnavului.
Instalarea si evolutia aterosclerozei poate avea loc lent sau rapid, in functie de prezenta/absenta unor factori de risc. Iar acestia nu sunt „decat” zece la numar… Daca unii dintre ei sunt nemodificabili si nu pot fi influentati de nimic, altii, insa, pot fi modificati si tinuti sub control, spre binele pacientului.
I. Factori de risc nemodificabili:
Sexul(barbatii sunt mai expusi riscului de imbolnavire, si stiind acest lucru se pot lua masuri preventive);
Varsta (o data cu imbatranirea se impune o optimizare a stilului de viata, pentru ca riscul de imbolnavire sa ramana cat mai mic)
Ereditatea (afland de ce boli au suferit membrii familiei pacientul isi poate cunoaste riscurile la care este expus si poate preveni aparitia imbolnavirilor)
II. Factorii de risc modificabili:
Obezitatea – cauza principala in foarte multe alte afectiuni
Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza cu formula Greutate (Kg) / inaltime2 (m2); intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala; intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal; intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I); intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II); 40,00 sau mai m – Obezitate morbida
Fumatul – Tutunul dauneaza grav sanatatii!
Fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare de pana la 4 ori. Asocierea fumatului cu ceilalti factori de risc creste probabilitatea de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Expunerea la fumul altor fumatori (fumatul pasiv) este la fel de daunatoare, crescand riscul cardiovascular si pentru nefumatori.
Sedentarismul – Mens sana in corpore sano!
In absenta activitatii fizice, organismul va consuma mai putina energie, iar “combustibilul” neconsumat va circula in exces prin sange ceea ce va conduce la cresterea colesterolului si al glicemiei sau se va depune, fie in tesuturi cauzand obezitate, fie pe peretele vaselor de sange, distrugandu-le.
Hipertensiunea arteriala – Inima oboseste!
Hipertensiunea arteriala afecteaza 1 din 3 romani. Doar jumatate dintre romani stiu ce valori tensionale au. Aceasta afectiune creste efortul efectuat de inima, conducand la cresterea riscului de aparitie a infarctului de miocard, a accidentului vascular cerebral sau a insuficientei cardiace .
Colesterolul – Fara grasimi !
Colesterolul crescut reprezinta un factor major de risc cardiovascular. Atunci cand este in exces colesterolul se depune pe peretii vaselor, ingreunand curgerea sangelui. Infundarea arterelor este principala cauza care conduce la aparitia bolilor cardiovasculare.
Stresul – Nu uita sa razi!
Dificultatile intampinate la locul de munca sau acasa, evenimentele stresante ne afecteaza in multe feluri, cauzand dureri de cap sau de spate, tulburari de somn, iritabilitate sau depresie. Stresul are un impact major si asupra sistemului cardiovascular, conducand la instalarea aterosclerozei si la cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima.
Diabetul zaharat – Evita dulciurile!
Glucoza din sange este alimentul preferat al celulelor noastre, insa, atunci cand este in exces, ea devine toxica. Cu timpul, glicemia crescuta altereaza peretii vaselor de sange, ceea ce va conduce la aparitia bolilor inimii, ale sistemului nervos, ale rinichilor, ale ochilor si ale altor organe.
SI nu uita…o interventie la timp asupra acestora poate insemna sanatate si chiar… viata.