Venirea pe lume a unui copil transforma radicala viata de familie a noului cuplu dar si viata personala a fiecarui parinte. Aceasta schimbare nu este radicala doar la nivel psihologic (responsabilitatea, sentimentele de implinire, fericirea, capacitatea de adaptare) ci si la nivel fizic bebelusul solicitandu-va tot timpul si energia de care dispuneti. Dar ce ar trebui sa realizat este locul pe care aceasta noua fiinta il va ocupa in viata voastra si cata mandrie, bucurie si fericire va aduce aceasta noua postura de parinti.
Ceea ce ar trebui sa stiti este ca primele luni de dupa nastere reprezinta o perioada intensa in planul organizarii si al adaptarii din care rezulta o serie de intrebari si de dificultati, printre care se numara:
- tensiunea si oboseala datorate noptilor nedormite (cel mic are nevoie de hranire din 2 in doua ore, apoi aparitia colicilor)
- apar presiunii din parte parintilor, prietenilor care au copii, vecinilor privind ingrijirile necesare ale bebelusului
- teama de a nu te descurca cu bebelusul – de a nu fi un parinte bun;
- teama ca i se va intampla ceva bebelusului (teama de a nu-1 lasa sa cada, angoasa provocata de ideea mortii subite a sugarului.
- dificultatile de adaptare ale tatalui la noul sau rol si la relatia mama-copil atat de intensa, din care s-ar putea simti exclus
- pierderea libidoului in cuplu
- depresia post-partum a mamei.
Ceea ce trebuie sa realizati este, ca micutul tau poate fi diferit si ca poate avea comportamente sau reactii ce se deosebesc de ceea ce ai auzit sau ai citit pana atunci.
Asa ca dragi mei parintii trebuiedoar sa va adaptati la propriul bebelus, sa inveteti sa il cunoasteti, sa va informati si sa raspundeti la nevoile sale individuale cat mai bine cu putinta…
Meseria de parinte se invata prin eforturi indelungate si pana acum putini parinti interesati de buna dezvoltare a copilului lor au dat gres.
Aflati cum Cum facem fata bebelusului? …. in articolul urmtor.