Alternative eco pentru laptele animal
Laptele este un produs foarte important pentru sanatate, insa exista multe persoane care sub nicio forma nu vor sa il consume. Exista solutii si pentru acestia: variantele vegetariene de lapte. E drept, mai putin bogate in vitaminele B12, D si riboflavina precum laptele provenit de la animale, dar totusi benefice organismului. De exemplu laptele de migdale, cel de ovaz, orez sau binecunoscutul lapte de soia. Laptele de ovaz castiga din ce in ce mai multa popularitate si se gaseste din ce in ce mai des in magazine. Este un lapte bogat in fibre, contine vitamina E, acid folic, minerale si oligoelemente.
Ovazul este bogat in fitochimicale si ajuta contra cancerului, bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale. Laptele de ovaz este apreciat indeosebi de persoanele care sufera de alergii.
Laptele de orez, insa, desi foarte apos si foarte dulce, contine o impresionanta cantitate de vitamina D. Cat despre laptele de soia, se pare ca destule persoane consumatoare dezvolta alergii de la acesta, iar un consum exagerat ar putea declansa probleme la nivelul tiroidei.
Tulcea-i fruncea
Judetul Tulcea se afla pe primul loc in topul judetelor din tara noastra ca suprafata inregistrata de agricultura ecologica, cu aproape 32.000 de hectare. De asemenea, in acest judet sunt crescute 31.000 de ovine, 80.000 de bovine si 6.000 de familii de albine. Atat cerealele cat si carnea si laptele sunt preluate de firme care fac procesare cu produse ecologice, ceea ce inseamna ca circuitul este complet.
Becuri din peturi
Ideea de a transforma sticlele goale de plastic in becuri ecologice, ignorata si chiar ridiculizata in trecut, devine tot mai interesanta dupa ce un grup de studenti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a dezvoltat un astfel de proiect. Acestia au amplasat circa 10.000 de sticle de plastic pe acoperisurile de tabla ale baracilor in care locuiesc saracii din Manila si Laguna (Filipine), unde soarele straluceste cu putere. Tehnologia prin care dintr-un pet se poate face un bec ecologic diurn este veche si foarte simpla: se perforeaza tabla acoperisului si se introduce pana la jumatate o sticla plina cu apa in care s-a adaugat si putin clor. Soarele se reflecta in lichidul din sticla, iar lumina se raspandeste in interiorul baracii. Durata de viata a unui asemenea bec ecologic este de cinci ani, puterea lui fiind de aproximativ 55-60 de wati. Aceasta iluminare gratuita pe timpul zilei este deosebit de utila in baracile din cartierele marginase, unde locuintele sunt inghesuite unele in altele si nu au ferestre prin care sa patrunda lumina.
Cum se desfasoara campania “Copiii inverzesc Romania”?
Proiectul „Mic si Ecologist” se va desfasura in doua etape anuale:
Actiunile de plantare au loc primavara (mai-aprilie) si toamna (octombrie-noiembrie), in parteneriat cu companii, RNP Romsilva si cu autoritatile locale.
Speciile de copaci vor fi alese in urma unui studiu realizat de specialisti in silvicultura, la fel si zonele in care se face plantarea – zone defrisate, amenintate de desertificare sau de inundatii, precum si in zone industriale, in scopul imbunatatirii calitatii aerului, stabilizarii terenului sau reducerii riscului de aparitie a inundatiilor.
Portiunile plantate vor fi urmarite cel putin cinci ani, timp in care se fac lucrari de intretinere si completari, astfel incat viitoarea padure sa se dezvolte durabil.
In prima etapa a acestui proiect sunt implicate patru mari compamii care au ca scop asumat responsabilizarea sociala fata de natura.Asociatia „Familie sanatoasa” in parteneriat cu Vavian Pharma,Asociatia „Mai Mult Verde” si revista Click! pentru femei.
Impreuna incepem sa plantam si nu ne vom opri decat atunci cand un milion de copacei vor reimpaduri Romania! Noi suntem parintii padurilor de maine!
Poti sa donezi un copacel unui copil fara posibilitati materiale. Afla cum pe www.familiesanatoasa.ro