Mediul este definit in termenii evolutiilor sau a conditiilor exterioare organismului care il influenteaza pe acesta. Factorii care influenteaza dezvoltarea in perioada prenatala tin de comportamentele materne si anume alimentatia, ingestia de alcool, fumatul si starea afectiva. Modul in care mama se hraneste atat din punctul de vedere al calitatii, dar si al cantitatilor de alimente este important pentru evolutia ulterioara a copilului. Din punct de vedere calitativ este necesar sa se asigure un aport corect de proteine. Studiile arata ca lipsa proteinelor din alimentatia mamelor are consecinte pe termen lung, si anume, scoruri scazute la testele de inteligenta la copil. Din punct de vedere cantitativ, aportul caloric la viitoarea mama este urmatorul intre 2170- 2400 calorii/zi (in timpul sarcinii se suplimenteaza aportul caloric cu 300 calorii zilnic).
Alimentatia deficitara poate duce la o greutate redusa a copilului la nastere sau o prelungire a timpului de travaliu care poate avea urmari in dezvoltarea ulterioara. Cele mai grave consecinte ale unui consum semnificativ de alcool se concretizeaza in sindromul alcoolic fetal. Simptomele sindromului alcoolic fetal sunt pe de o parte, anomalii ale dezvoltarii sistemului nervos, care se asociaza cu handicap mintal sau fizic si pe de alta parte, anomalii de dezvoltare a zonei faciale.
Fumatul are efecte negative asupra dezvoltarii prenatale, deoarece placenta este permeabila la nicotina. Efectele fumatului pe parcursul sarcinii sunt urmatoarele: rata mai crescuta a decesului perinatal, probabilitate crescuta de avort spontan si complicatii la nastere, greutate scazuta la nastere. S-a descris un sindrom tabacic fetal, care poate apare in situatia in care mama fumeaza mai mult de cinci tigari pe zi. Acest sindrom creste probabilitatea aparitiei cancerului cu peste 50% la copil, ca si a instabilitatii emotionale si a hiperreactivitatii comportamentale.
Starea afectiva a mamei influenteaza dezvoltarea copilului.
Un soc afectiv determina un surplus de adrenalina, care se transmite prin placenta la fetus si are ca urmare cresterea activitatii motorii. In cazul in care mama este supusa unor factori stresori timp indelungat, consecintele pot fi avortul spontan, nasterea prematura sau prelungirea travaliului.
Medicamentele administrate in timpul sarcinii pot avea, de asemenea, influente negative. Astfel, antibioticele ingerate in doze mari pot determina intarzieri in dezvoltarea scheletului si a procesului de calcifiere a dintilor. Streptomicina conduce la surditate, tetraciclina la nastere prematura si la decalcificarea dintilor, aspirina utilizata in cantitati mari determina complicatii digestive si greutate scazuta la nastere. Unele studii arata ca aspirina se asociaza si cu obtinerea in etape ulterioare de dezvoltare a unor scoruri scazute la testele de inteligenta si cu dificultati in achizitionarea abilitatilor motorii. Barbituricele pot avea ca efect aparitia anorexiei la nou-nascut si probleme respiratorii. Drogurile (heroina, cocaina, morfina) cresc riscul nasterii premature si provoaca sindromul de deprivare (sevraj).