Draga mamica, te invit sa facem impreuna o scurta calatorie in dezvoltarea prenatala a bebelusului tau. Perioada prenatala este impartit medical in trei trimestre de sarcina, fiecare trimestru de sarcina este alcatuit din 3 luni. Bebelusul tau in perioada celor trei trimestre de sarcina este denumit medical astfel: embrion, fetus copil.
1. Primul trimestru de sarcina
Prima luna de sarcina
In prima luna de sarcina are loc fertilizarea ovulului si coborarea acestuia prin tubul catre uter. In aceasta calatorie a ovulului catre uter, acesta se dezvolta prin diviziune celulara pana la formarea discului embrionar de la care noul organism se va dezvolta. Din aceasta diviziune celulara apar doua straturi de celule. Unul din straturi formeaza discul embrionar, iar din cealalta jumatate se formeaza placenta si sacul amniotic.
Discul embrionar este alcatuit din trei tipuri de straturi de celule:
- ectodermul, din care se vor dezvolta organele de simt si sistemul nervos
- mezenchimul, din care se vor dezvolta sistemele circulator, osos si muscular
- endodermul, din care se vor dezvolta sistemul digestiv, unele sisteme glandulare
Si mai exista un strat special de celule care va forma in uter placenta. Aceasta palacenta are un rol esential in dezvoltarea intrauterina a bebelusului tau, prin ea se realizeaza schimbul de substante nutritive si eliminarea toxinelor din corpusorul micutului. Este, practic, legatura dintre tine si el si prin care acesta se hraneste. Tot din acest strat de celule se formeaza si sacul amniotic, sac care are rolul de a inconjura embionul in curs de dezvoltare si de a-l apara de factorii externi. Din a 25-a zi, inima va incepe sa pulseze si fortaza sangele sa circule prin vasele de sange din discul embrionar. Sistemul nervos incepe sa apara, mai intai in forma de canelura neuronala. Incep sa se dezvolte tractul intestinal, plamanii, ficatul si rinichii. Pana la sfarsitul perioadei de o luna, embrionul arata ca o semiluna, cu mugurasi mici pe ambele parti ale corpului care indica mainile si piciorele incipiente ale fatului. Deci acesta prima luna de sarcina este foarte importanta si tu poate nici nu ai aflat ca esti insarcinata.
Luna a doua de sarcina
Embrionul creste. Acum masoara 6 mm. Incep sa se dezvolte oasele si muschi, iar corpul capata o forma rotunda. Incep sa se dezvolte gatul si fata care ii ofera embrionului un aspect uman. Va avea fruntea foarte proeminenta in comparatie cu restul corpului, ceea ce reflecta dezvoltarea precoce a creierului. Mugurii membrelor se vor alungit. Muschii si cartilajele se dezvolta. Organele sexuale incep sa se formeze.
Luna a treia
Inceputul perioadei fetale. Continua dezvoltarea organelor sexuale, organele sexuale masculine prezentand o dezvoltare mai rapida. Apar mugurii celor 20 de dinti temporari. Apar corzile vocale iar sistemul digestiv prezinta primele activitati. Celulele stomacului incep sa secrete acidul gastric, iar ficatul revarsa bila in intestin. Rinichii inceapa sa functioneze, iar urina se scurge treptat in lichidul amniotic. Alte deseuri trec prin placenta in sangele mamei. Oasele si muschii continua dezvoltarea si pana la sfarsitul celei de-a treia luna apar miscari spontane ale bratelor, picioarelor, umerilor si degetelelor bebelusului tau.
2. Al doilea trimestru de sarcina
A patra luna
Datorita unei dezvoltari accelerate a partilor inferioare ale corpului, acum bebelusul tau are o forma mult mai umana. Mainile si picioarele sunt bine formate. Apare pielea care are acum o culoare rosu inchis, fiind foarte subtire se vede sangele curgand. Reflexele bebelusului devin mai active odata cu maturarea musculara. Fatul incepe sa se miste mult mai activ, astfel ca in acesta perioada, mamico, poti sa il simti pentru prima data.
Luna a cincea
Structura pielii incepe sa atinga forma finala. Glandele sudoripare si glande sebacee sunt formate şi functioneaza. Apar parul si unghiile.
Scheletul copilului se intareste iar muschii corpului devin mai puternici. Daca deja ai inceput sa simti miscarile copilului, probabil ca de acum au inceput sa devina mai puternice. Copilul se misca in uter incercand sa descopere limitele spatiului sau. In aceasta perioada copilul doarme foarte mult, circa 20 de ore pe zi.
In aceasta perioda copilul devine constient de sunetele care se aud din afara uterului mamei. Uneori vei simti copilul speriat datorita unor zgomote prea tari sau neasteptate.