Depresia parintelui, afecteaza grav copilul

Depresia parintelui, afecteaza grav copilul

Depresia poate fi caracterizata ca o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp.

Cu un impact puternic asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate cat si asupra persoanelor apropiate, depresia este mult mai serioasa decat un episod de suparare.

La nivel global, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni, numai in Europa se estimeaza nu mai putin de 50 de milioane de persoane care sufera de aceasta boala.

In prezent, depresia majora este a patra boala ca raspandire pe glob, reprezentand una dintre problemele grave de sanatate ale omului contemporan. Conform estimarilor World Health Organization, in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiunile cardiovasculare.

Diagnosticarea corecta este primul pas in vindecarea depresiei. Astfel, ,,tratamentul se adreseaza cauzei – dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central – si nu efectului, de aceea persoana afectata nu are de ce sa se teama”, declara Profesor Dr.Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” din Bucuresti.

„Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studii epidemiologice desfasurate in Romania, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativa a publicului”, declara dr. Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” din Bucuresti.

Depresia parintilor are un impact negativ asupra copiilor. Pentru copii, depresia parintelui inseamna atat un sentiment de responsabilitate cat si un sentiment de singuratate. Copilul simte ca nu mai beneficiaza de sprijinul pe care parintele ar fi trebuit sa il ofere.

Implicarea intregii familii atunci cand unul dintre parinti sufera de depresie este foarte importanta, atat pentru copii cat si pentru parinti. Este esential sa se stie cum, cand si de la cine vor primi familiile sprijin, pentru a beneficia de o ingrijire atenta.

Atentie parinti! Si copii pot suferii de depresii. Aceasta tulburare nu cunoaste limita de varsta, chiar si bebelusi pot suferi de depresie…cat de bine ar fi sa observam simtomele acestei tulburari inainte de a fi prea tarziu.

Pentru intrebari contacta-ti: Liga Romana de Sanatate Mintala: lrsm@clicknet.ro

Programul “Nu eşti singură. Nu eşti singura!” este organizat de ARPP si LRSM, cu sprijinul Astrazeneca. “Orientarea către pacient – de la prevenție și până la tratament, siguranţa medicamentului, cercetarea etică şi protecţia mediului reprezintă obiective prioritare ale culturii de responsabilitate socială a AstraZeneca.“

Lasa un comentariu