Ce este si cum previi anorexia nervoasa

Ce este si cum previi anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa, este o forma de auto-infometare, este o tulburare de alimentatie caracterizate prin greutate corporala mica (mai putin de 85% din greutate normale pentru inaltime şi varsta persoanei), o imagine deformata asupra organism si o frica intensa de a lua greutate. Anorexia nervoasa este uneori mentionata ca anorexie.

Cauza anorexiei nervose nu este cunoscuta. Anorexia incepe de obicei de la o dieta nevinovat, dar treptat progreseaza la extreme pana la pierderea in greutate nesanatoasa. Atitudinile sociale fata de aspectul corpului, influentele familie, genetica, factorii neurochimici sunt considerate posibile cauza ale anorexiei. Adolescentii care dezvolta anorexia este mai probabil sa provina din familii cu o istorie in probleme de greutate, boli fizice, precum si probleme de sanatate mentala, cum ar fi depresia sau abuzul de substante.

Simptomele de anorexie

De multe ori adolescentii cu tulburari de acest gen provin din familii mult prea rigide, prea critice si foarte protective. Adolescentii pot fi dependenti, imaturi in dezvoltarea lor emotionala, susceptibili si de aceea se izoleaza de ceilalti. Problemele de sanatate mintala ca anxietatea, tulburarile obsesiv-compulsive sau tulburarile afective sunt frecvent intalnite la adolescentii cu anorexie.
Aparitia anorexiei nervosa a crescut in ultimii 20 de ani. Debutul anorexiei apare de obicei in timpul adolescentei sau la maturitate.
Se estimeaza ca 0,48% dintre tinerii intre 15-19 ani au anorexie nervosa. Anorexici nu mananca suficient pentru a-si mentine trupurile in mod corespunzator, ei pierd in greutate, astfel incat devina slabi si nesanatosi din cauza unor diete sarace in nutrienti. De obicei acestia, “simt grasimile” pe trupul lor, chiar şi atunci cand au pierdut in greutate.
Anorexia nervoasa este periculoasa si poate fi fatala. Diagnosticul precoce si tratamentul sunt importante.
Exista doua subgrupe de comportament anorexic:
1. Tipul restrictionar – limiteaza grav aportul de alimente, in special glucidele si lipidele alimentare.
2. Cei care scot ceea ce mananca numit si bulimie – mananca normal si apoi isi induc varsaturi si/sau folosesc in mod abuziv cantitati mari de laxative sau alte medicamente.

Cele mai comune simptome ale anorexiei sunt (atentie insa fiecare copil poate avea semne diferite):

* Greutatea scazuta a corpului (mai putin de 85% din greutatea normala pentru inaltime si varsta lui)
* Teama intensa de a creste in greutate
* Vedere distorsionata vis-a-vis de greutatea lui corporala, sau de formele lui (se vede pe sine ca fiind prea gras, chiar şi atunci cand este subponderal) si repulsia fata de sine. Refuza sa se mentina la greutate corporala normala varstei.
* La fete, lipsa a trei cicluri menstruale consecutive, fara o alta cauza
* Activitatea fizica excesiva
* Neaga sentimentul de foame
* Preocuparea excesiva vis-a-vis de preparare produselor alimentare
* Comportamente bizare la masa

Mai jos sunt enumerate, cele mai comune simptome fizice asociate cu anorexia:
* Piele uscata
* Deshidratare
* Dureri abdominale
* Constipatie
* Letargie
* Oboseala
* Intoleranta la temperaturi scazute (hipotermie)
* Sleire
* Dezvoltarea de lanugo (par fin, organism cu puf)
* Ingalbenirea pielii

Lasa un comentariu