Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Panicile nocturne

In timp ce cosmarurile ii sperie pe copii, panicile nocturne ii inspaimanta mai ales pe parinţi, prin intensitatea cu care se manifesta: copilul se agita, se ridica in fund, se arunca din pat urland, se balbaie, tipa, pare sa aiba halucinatii; arata terorizat, este transpirat, are ochii deschisi, dar nu va vede.

Pe scurt, pare sa fie intr-o alta lume si nu ajuta la nimic sa incercati sa-l treziti. In astfel de cazuri, nu trebuie să intrati in panica (sau sa patrundeti in visul copilului) si sa il bruscati, vrand cu orice pret sa-l treziti. Trebuie pur si simplu sa ii vorbiti calm, sa il linistiti. Respiratia ii va reveni la normal si va adormi la loc in cateva minute, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si fara sa-si aduca apoi aminte de acest episod.

Cu toate ca multi parinti sunt de obicei ingrijorati de aceste manifestari nocturne, trebuie sa retineti ca la varsta mica ele sunt normale si ca nu pun in pericol sanatatea copilului. Ele nu necesita tratament sau consultatii, decat daca se repeta pe o durata mai lunga (de mai multe ori pe saptamana, timp de mai multe luni).