Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Principale mecanisme de aparare ale E-ului

Uneori poate fi dificil pentru copil sa accepte anumite situatii sau sa isi asume unele trairi, astfel ca recurge, inconstient, la niste maniere de aparare fata de realitatatea suparatoare:

1. Negarea prin fantasma – de exemplu: un copil ar putea sa isi invingă teama de un tata puternic inventand un leu imaginar drept prieten, astfel incat sa ajunga la fel de puternic ca si tatal.

2. Refuzul in cuvant si fapta – un copil ar putea refuza, pur si simplu, sa admita existenta unei amenintari sau a unei surse de amenintare. De exemplu, un baietel ar putea afirma ca este la fel de mare si de puternic ca si tatal sau.

3. Limitarea E-ului – procesul de a nu permite deliberat, dezvoltarea unei parţi a personalitatii, cultivand in schimb, alte parţi.

4. Identificarea cu agresorul – de exemplu: un copil care abia a fost la dentist, ar putea actiona ca si cand ar fi el insusi dentistul.

5. Altruismul excesiv – copilul manifesta o grija excesiva fata de binele prietenilor sai, in detrimentul propriei persoane.

 Este o forma sanatoasa de a face fata, atat timp cat nu devine o constanta in viata copilului.